середу, 22 березня 2017 р.

100-річчя Української революції 1917-1921рр.

Вшанування  традицій боротьби за соборність і незалежність України

    У березні 2017 року виповнюється 100-річчя від початку Української революції 1917–1921 років – одного із найважливіших і найскладніших періодів в історії українського народу у ХХ столітті.
   Сьогодні Україна є спадкоємицею державницьких традицій, закладених революцією 1917–1921 років.
   В ході революції український народ уперше в ХХ сторіччі створив суверенну національну державу з усіма належними ознаками: територія, кордони, символи, органи влади, військо, гроші, мова. Розбудовою Української Народної Республіки, Української Держави та Західно-Української Народної Республіки українці довели свій потенціал національного державотворення. Вперше після століть бездержавності відбулось об’єднання в одній соборній державі східних і західних українських земель.
   Досвід самостійної соборної України відіграв вирішальну роль у подальшій визвольній боротьбі українців. Здобутки революції та причини її поразки мають стати важливим уроком для сучасної України.  
    З метою гідного вшанування  традицій боротьби за соборність і незалежність України та військової звитяги захисників рідної землі, творців національної державності  у загальноосвітніх навчальних закладах Віньковецького району  було проведено ряд заходів присвячених 100-річчю від початку Української революції. У Віньковецькому НВК  бібліотекарем, класними  керівниками, вчителями  історії та  педагогами-організаторами  було  проведено  ряд  заходів:
·       урок патріотизму «Українська  революція 1917-1921 р.р.»;
·        бібліотечний  урок «Рік  Української  революції»;
·       виставки  тематичної  літератури; 
·        переглянуто відеоурок «Соборність  і  незалежність  України»;
·       роведено виховні  години «Захисники  рідної  землі»;
·       участь у патріотичній  акції  «Ми  твоя  надія, Україно».

   Учні  Дашковецького  НВК взяли участь у засіданні Круглого столу: «Українська революція 1917-1921 рр.: минуле і сьогодення» (10 кл), переглянули відео «100 років Української революції», стали учасниками вікторини «Гортаючи сторінки історії: Українська революція 1917-1921 рр.». класними керівниками закладу було проведено виховні години присвячені 100-річчю Української революції. У шкільні бібліотеці експонується тематична виставка «Українська революція 1917-1921 рр.»

   В Женишковецькій ЗОШ І-ІІІ ст. Для учнів 10-11 класів проведено тематичний  урок «Українська революція 1917-1921 рр.: уроки державотворчих процесів», усний журнал «Обличчя Української революції», розпочато краєзнавче дослідження «Село Женишківці в роки Української революції 1917-1921 рр.». Шкільна бібліотека презентувала книжкову виставку «За тебе, свята Україно!»
   З метою гідного вшанування традицій боротьби за соборність і незалежність України та творців національної державності в Зіньківському НВК проведено виховні години  та уроки пам"яті в 5-11 класах присвячені 100-річчю Української революції 1917 – 1921років.



       Відкритий тематично-інформаційний  урок історії для
учнів 8 – 11 класів «Українська революція 1917 – 1921
років» та тематичні покласні бесіди «Україна – соборна,
сильна, вільна» було проведено у Охрімовецькому НВК.
 Педагоги Великоолександрівського НВК  запропонували учням закладу взяти участь у класних годинах «Горде ім'я – українець» , «Батьківщина - мати – умій за неї постояти», «Революція 1917-21 рр.», переглянути та обговорити відеофільмів «100 річчя Української революції», обмінятися думками на годині спілкування «Вони стоять на варті України» та взяти участь  у акції «Україна для мене….»
     У Зорянському НВК проведено в 5 - 9 класах урок пам'яті  "Буремні роки" присвячений Українська революція 1917-1921рр.

    В Старонетечинецькому НВК було проведено:
-  виховну годину «Українська революція 1917-1921рр»,  яка пройшла  на базі музею. Учні мали змогу проаналізувати передумови революції, ознайомитися з Універсалами Центральної Ради;
- перегляд  відеопрезентації «Головні віхи Української революції 1917-1921років»  (Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=TNaDL4dHuEo
Учні Слобідко-Охрімовецького НВК взяли участь у годині спілкування «Розстріляне відродження», переглянули кінофільм «Українська революція. Втрачена державність»,  стали учасниками конкурсу малюнків «Мій рідний край , моя земля, що зветься Україна», познайомилися з виставкою літератури про події 1917-192 1років.
Здобутки революції та причини її поразки мають стати для нас важливим уроком на нинішньому етапі боротьби за державність, суверенітет та територіальну цілісність України.

Немає коментарів:

Дописати коментар